„Najlepsze mięso z kością, najlepsza ziemia na kamieniach” – to starożytne ormiańskie przysłowie ma głębokie znaczenie. Kamienista gleba starożytnego Ajastanu daje niezwykle obfite owoce, których kluczowym słowem w opisie jest „starożytny”. Wielka kultura Urartu, której listy nie zostały jeszcze rozszyfrowane, trzy tysiące lat tradycji gastronomicznych, a nawet najstarszy tkany dywan na świecie – wszystko to Armenia. Dziedziczka starożytnej Anatolii i pierwszego chrześcijańskiego kraju na świecie.
W chwili obecnej od 2001 r. liczba gości w Armenii stale rośnie o około jedną czwartą z roku na rok. Oczywiście że tak! W końcu Armenia to duduk i grill, chleb i pita, dywany i jezioro Sevan, szlachetne góry i gęste zielone lasy, morele, Ararat – koniak, gościnność, tosty … a także – niezliczone starożytne klasztory, jedna z głównych atrakcji turystycznych – Tatev, Noravank, Haghartsin, Geghard, tak można wymieniać przez długi czas, a Armenię trzeba zobaczyć na własne oczy, posmakować i cieszyć się jej aromatami.
Kraje
- Anglia
- Armenia
- Austria
- Belgia
- Białoruś
- Bośnia
- Chiny
- Chorwacja
- Czarnogóra
- Czechy
- Dania
- Egipt
- Estonia
- Finlandia
- Francja
- Grecja
- Gruzja
- Hiszpania
- Holandia
- Indie
- Japonia
- Korea Południowa
- Liechtenstein
- Litwa
- Luksemburg
- Łotwa
- Malta
- Mołdawia
- Mongolia
- Niemcy
- Norwegia
- Polska
- Portugalia
- Rosja
- Rumunia
- Serbia
- Słowacja
- Słowenia
- Szkocja
- Szwajcaria
- Szwecja
- Ukraina
- Węgry
- Włochy